İş Görüşmesine Nasıl Hazırlanılır?

Damla İnsan Kaynakları
İş Görüşmesine Nasıl Hazırlanılır?

Özellikle uzun süre işsiz kaldıktan sonra iş görüşmesi yapmak daha heyecan verici bir hal alır. Ne giyeceğinize, nasıl davranacağınıza karar vermekte zorlanır, zor sorulara muhatap kalacağınızdan endişelenirsiniz. Yeni mezunsanız işiniz daha da zordur, profesyonelleri bile tedirgin edebilen bu zorlu süreç sizde nasıl heyecan uyandırmasın? Başarılı bir iş görüşmesi yapabilmek için görüşmeye nasıl hazırlanacağınızı bilmenizde fayda var. İş görüşmesine hazırlanmanın püf noktaları hakkındaki araştırmamızın size yararlı olacağını umuyoruz. Aşağıdaki noktaları dikkate alırsanız görüşmenizin verimli geçmesi ihtimali artacaktır.

*Basını, şirketlerin web sayfalarını takip ederek görüşeceğiniz şirket ve düşündüğünüz pozisyonla ilgili ön araştırma yapın. Birçok İK uzmanı mülakat sırasında şirketle ilgili sorular da soruyorlar, buna hazırlıklı olmalısınız.

*Mülakat pratikleri yapın. Böylece hem bazı sorulara karşılık vermek için önceden hazırlıklı olursunuz, hem de heyecanınız azalır. İnternetten başvuracağınız pozisyonla ilgili mülakat sorularını araştırabilirsiniz. Bir aile üyesiyle veya arkadaşlarınızdan biriyle soru – cevap çalışmaları yapın, bu eksiklerinizi, yanlışlarınızı görmenizi sağlar.

*Beden dilini kullanmak hakkında araştırma yapın. İnsanları güvensiz gösteren, karşı tarafa itici görünen, iş görüşmemesi sırasında yapılmaması gereken jest ve mimikleri öğrenin.

*Görüşmeye çağrıldıktan sonra başvuracağınız iş için aranan niteliklerin bir listesini yapın ve bunların hepsini değilse bile büyük kısmını karşılayabileceğinizden emin olun.

*Gardırobunuzu gözden geçirin ve katılacağınız görüşmeye uygun kıyafetleriniz olduğundan emin olun. Uygun giyinmenin yanı sıra temiz ve bakımlı görünmeye de dikkat edin.

*Endişeli olmanız normaldir ama bunun paniğe varmasına izin vermeyin. Güvenli ve profesyonel bir görünüm vermeniz çok önemli, panik içindeyken bunu başaramazsınız.

*İş görüşmesine karnınızı doyurmuş ve iyi uyumuş olarak gidin.

*Yerli yersiz gülmekten kaçının, fakat yüzünüzde her zaman hafif bir gülümseme olsun.

*İş görüşmesine giderken yanınızda bulunması gereken belgeler kimlik, not defteri ve kalem, özgeçmiş örneği, varsa referans listesi, portfolyo ve çalışma örnekleridir. Görüşeceğiniz kişinin ismini not almayı unutmayın.

*İş görüşmesine geç kalmak büyük bir hatadır. Yolculuk sırasında olabilecek aksilikleri göz önünde bulundurarak yola çıkın.

*Ne istediğinizden emin olun. İş bulmak kolay değil ve bu bazen her işin insana çekici görünmesine yol açıyor. Ama bir işte uzun süre çalışmak, verimli olmak ve ilerlemek istiyorsanız size gerçekten uygun olan işleri tercih etmelisiniz.

*Görüştüğünüz kişiyi dikkatle dinleyin. Uygun zamanlarda kendi sorularınızı sormaktan da çekinmeyin.

*Görüşme öncesinde, esnasında ve sonrasında çevrenizde olan herkese karşı saygılı davranın.

*Hangi sebeplerle o iş için uygun olduğunuzu, neden sizi tercih etmelerinin iyi olacağını belirten cümleler hazırlayın.

*Dürüst olun. Yapabileceğiniz şeyleri güvenle ifade edin, yapamayacaklarınız hakkında iddialı olmayın. Fakat öğrenmeye hevesli biri olduğunuzu da vurgulayın.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız