Yeme Bozukluklarını Önlemenin 4 Yolu

Damla İnsan Kaynakları
Yeme Bozukluklarını Önlemenin 4 Yolu

Küçük veya ergen yaştaki çocuğunuzda aşırı zayıf veya fazla kilolu olmasına yol açan bir yeme bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız zaman geçmeden bu sorun için bir çare bulmaya çalışmalısınız. Yeme bozukluklarını önlemenin yolları hakkındaki araştırmamızın bu soruna çözüm arayan kişilere yardımcı olacağını umuyoruz.

1. Çocuğunuzu Hazır Gıdalardan Uzak Tutmanız Çok Önemli

Evet, bunu başarmak giderek zorlaşıyor. Hazır yemek kültürü, fast food reklamları, leziz bir tadı olsa bile insan vücuduna hemen hiçbir fayda sağlamayan çekici görünümlü ama sağlıksız atıştırmalıklar çocukları ve gençleri kaçınılmaz bir şekilde etkiliyor. Yine de çocuğunuza ev yemekleri ve taze meyveler yeme alışkanlığı kazandırmanız imkansız değil, bunu yapabilen birçok aile var. Evde hazırlanan sağlıklı yiyeceklerin göze hitap etmesi küçük çocukları bunları tüketmek için heveslendirir. Yemek hazırlıklarına çocuğunuzu ortak etmenizin de teşvik edici etkisi olur. Çocuğunuzu süt, meyve kurusu gibi tok tutan ve faydalı atıştırmalıklara alışmasını sağlamaya çalışabilirsiniz.

2. Daha Çok Yemesi İçin Fazla Israr Etmeyin

Çocuk bir şeyler yer, doyduğunu ifade eder ve yemeye son verir, annesi ise onun gereğinden az yediğini düşünerek daha fazla yemesi için üstüne gider. Veya çocuk acıkmadığını söyler ama annesi onun bir şeyler yemesi gerektiğine karar vermiştir. Çocuklu ailelerde sıklıkla yaşanan sahnelerdir bunlar. Bu durumlarda aile bazen kaygılanmakta haklı olabilir. Ama bazen de çocuk kendince yeterli miktarda yemiştir, doymuştur ve bir sağlık sorunu yoksa, endişe verecek kadar zayıf değilse ona ısrar etmek doğru olmaz, hatta ters tepkiye, ,inatlaşmaya yol açabilir. Sonuçta, ısrarınız pek bir işe yaramadığı gibi çocuğunuzla sık sık tartışmanıza yol açar. Bu konuda endişeleriniz varsa bir doktora başvurmanız en iyisidir aslında. Böylece sorunu bilimsel yollarla çözme yoluna gidersiniz veya doktor çocuğunuzun yeme – içmesinde sandığınız gibi bir sorun olmadığını söyler, rahatlarsınız.

3. Evde Durmadan Yemekten, Kilo Alıp Vermekten Söz Edilmesi Çocukları Olumsuz Etkiler

Bir çocuk veya ergen sıklıkla “Çok fazla zayıfladım, bütün gün neredeyse aç gezdim ama 1 gram vermemişim, bu aralar çok şişmanladım” gibi sohbetlere kulak misafiri olurlarsa bu onun hayatının da 1 numaralı gündemi haline gelebilir. Günümüzde, özellikle zayıflamak isteyen kişilerin sayısı oldukça fazla olduğundan evlerde de bu tip konular sıklıkla telaffuz ediliyor. Yemek yemek bir ihtiyaçtır, rutin olarak yapılması gereken bir şeydir, onu gündemin tepesine oturtmak doğru değildir. Fazla kilolu bir çocuk, yetişkinlerin konuya verdiği aşırı önemi fark edince kilo sorununu çözmek için kendi başına, sağlıksız yöntemlere başvurabilir. Bu yüzden, yemek ve kilo konularının evinizin en önemli konuları olmasına meydan vermemelisiniz.

4. Çocuklar Hızlı Kilo Verme Yöntemlerine Maruz Kalmamalı

Şişmanlık günümüz dünyasında giderek artan bir sorun. İnsanlar sağlıksız, kimyasal katkılı, zararlı, doğal olmayan gıda maddelerinin tüketilmesi ve hareketsiz hayat tarzı gibi sebeplerle kilo alıyor ve aldıkları kilolardan kısa zamanda, pek zahmete girmeden kurtulacaklarını vaat eden yöntemlere umut bağlıyorlar. Ailelerin bilimsel tabanı olmayan zayıflama çözümlerinden uzak durmaları ve çocuklarının bu tip reklam, haber ve sohbetlere maruz kalmasını engellemeye çalışmaları gerekiyor.

Ortada Ciddi Bir Sorun Olduğunu Düşünüyorsanız Bir Uzmanla Görüşmelisiniz

Çocukluk çağında sağlıklı beslenmek çocuk gelişimini her yönden etkiler. Dengeli ve yeterli beslenmeyen, gereğinden çok az veya çok fazla yiyen, sağlığa ve gelişime hiçbir katkısı olmayan hazır gıda maddelerine aşırı derecede düşkün olan çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri gerektiği gibi olmaz. Yeme bozuklukları ergen yaştaki bireyler arasında da sıklıkla görülen bir problemdir. Bu tip bozuklukların çeşitli sebepleri olabilir. Örneğin zihinsel bir hastalığı olan bir çocukta yeme sorunları gözlenebilir. Cinsel taciz gibi travmatik bir olay yaşayan çocuklar yeme bozukluğuna yatkınlık gösterebilirler. Zayıf olmanın güzelliğini pompalayan yayınlar bazı gençlerin kendilerini her zaman olduklarından daha kilolu görmelerine ve kilo verebilmek, zayıf kalabilmek adına zararlı yöntemlere başvurmalarına yol açabilir. Öte yandan, çocuğunuzun size göre gereğinden az veya fazla yiyip içiyor olması tek başına yeme bozukluğuna işaret etmez. Endişeleriniz varsa bunları gidermek için bir uzmanla görüşmelisiniz, varsa sorunun adını koyacak olan odur.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız