İş Görüşmesinde Olumlu Bir Etki Bırakmanın Yolları

Damla İnsan Kaynakları
İş Görüşmesinde Olumlu Bir Etki Bırakmanın Yolları

İş görüşmesi sırasında rakiplerinizin bir adım önüne çıkmak ve görüştüğünüz kişide olumlu bir izlenim bırakmak için önceden iyi bir hazırlık yapmanız gerekiyor. Acilen bir işe ihtiyacınız olabilir, uzun süredir iş bulamayıp umutsuzluğa düşmeye başlamış olabilirsiniz (Ki bundan sakınmak için elinizden geleni yapmalısınız), pek çok verimsiz görüşmenin sonucunda artık iş görüşmelerinden bıkmış da olabilirsiniz. Ama pes etmemeniz, kendinizi bırakmamanız, iş görüşmesinde olumlu bir etki bırakmak için her seferinde aşağıda belirttiğimiz noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Emin olun ki bunun her zaman kolay olmayacağının farkındayız. Fakat siz de şunu unutmayın; umudu kırılan, kendine güveni azalan bir eleman adayının bu durumu haline tavrına, bakışlarına yansır ve bu da mülakat yaptığı insan kaynakları uzmanında kötü bir izlenim bırakmasına sebep olur. Çaba sarf etmekten, umut etmekten, kendinizi geliştirmekten vazgeçmeyin.

*Bakımlı ve temiz olun. Erkekseniz tıraşınıza, kadınsanız makyajınıza dikkat edin. Dişlerinizin temizliğinden, saçlarınızın yağlı ve bakımsız olmadığından emin olun. İş görüşmesi için makyaj yaparken, terleme ihtimaline karşı suya dayanıklı ürünleri tercih edin. Makyajınız abartılı olmasın. Karşı tarafın gözlerine bakarak konuşmanız gerekiyor, gözlerinize açık renklerle hafif bir makyaj uygulayıp yine hafif bir şekilde rimel sürün. Ellerinizin ve tırnaklarınızın iyi görünmesine dikkat edin. Süslü ve gösterişli tırnak uygulamaları yapmayın.

*Temiz ve uyumlu kıyafetler giyin, ayakkabılarınız düzgün olsun. Giyim tarzınızı işin niteliğine göre ayarlayın, mümkünse bu konuda önceden bilgi edinin. Bazı iş görüşmeleri için resmi giyinmek gerekirken bazılarında resmi giyim gereksiz ve tuhaf kaçabilir. Renkleri ve tarzı başvurduğunuz pozisyona ve firmaya uygun bir şekilde seçerseniz daha olumlu bir etki bırakırsınız. Karşınızda sizin hakkınızda fikri olmayan biri olduğunu unutmayın. Giyim tarzınız ve giydiklerinizi taşıma şekliniz o kişiye zevkiniz, kültürel alt yapınız ve ruh haliniz hakkında fikir vereceği gibi işi ve görüşmeyi ciddiye alıp almadığınızı, bu görüşme için düşünerek, özenle hazırlanıp hazırlanmadığınızı da gösterir.

*Kendinize güvendiğinizi gösterecek şekilde davranın. Çekingen veya gereğinden sert bir şekilde el sıkışmayın, dik durun, konuştuğunuz kişiden gözlerinizi kaçırmayın. Göz temasını doğru ayarlamak önemlidir. Ne gözlerinizi sürekli kaçırarak çok çekingen olduğunuzu veya yalan söylediğinizi düşündürün, ne de sürekli göz temasıyla karşınızdakini bıktırın. Güvenli görünmenin dozunu da iyi ayarlamalısınız; aşırı, ukalaca bir güven iticidir.

*Görüştüğünüz insan kaynakları yetkilisi mülakat sırasında size şirketi ve talip olduğunuz pozisyonu tanıtacak bilgiler verecektir, onu iyi dinleyin. İyi bir dinleyici olmak önemli bir sözel yetenektir. Ayrıca bazen anlatılanları duyduğunuzu göstermeniz gerekebilir.

*Gereksiz konuşmalardan kaçının; kısa, yeterli ve net cevaplar verin. Burada kısa cevaptan kastedilen şey “Evet” veya “Hayır” gibi cevaplar değil tabii. Size sorulandan daha fazla şey anlatmamaya dikkat edin.

*İş görüşmesi sırasında “Sorunuz var mı?” denildiği zaman “Yok” demek doğru değildir. Bir veya birkaç soru hem şirketle ve işle ilgili olduğunuzu gösterir, hem de size bu şirketin sizin için uygun bir yer olup olmadığını daha iyi anlama fırsatını verir.

*Sorular soran, mülakata enerji katan bir eleman adayı daha iyi bir izlenim bırakır. Fakat fazla samimi olmamaya da dikkat etmelisiniz. Bunun derecesini mülakat yaptığınız yetkiliye göre ayarlamaya çalışın.

*Siyasi görüş, ırki din, yaş, cinsel tercih gibi hassas konularda bir şeyler söylemekten, özellikle de argo kelimeler kullanmaktan kaçının.

*Mülakata kesinlikle geç kalmamalısınız, fakat fazla erken de gitmeyin. Bu, çok fazla boş zamanı olan veya çaresiz biri olduğunuz izlenimini uyandırabilir. Belki de çaresizsiniz veya öyle hissediyorsunuz. Fakat bunu göstermeyin.

*İlk görüşmede maaş, ekstra ödemeler, tatiller gibi konularda sorular sormaktan kaçının.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız