İş Yerinde Daha Verimli Olmak İçin 10 Püf Noktası

Damla İnsan Kaynakları
İş Yerinde Daha Verimli Olmak İçin 10 Püf Noktası

Piyasada iş ortamındaki performansınızı arttıracak yüzlerce üretkenlik uygulaması ve aracı bulabilirsiniz. Ancak bazen, iş yerinde daha verimli olmak için yapılması gereken şeyler birkaç basit ve hızlı değişiklikten ibarettir. Ofiste daha başarılı olmak istiyorsanız öncelikle aşağıdaki uygulanması zor olmayan ama gayet iyi etkiler yapabilen yöntemleri bir gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.

1.Çalışma Alanınızı Düzenleyin

Başka bir şey yapmadan önce, her gün birkaç dakikanızı çalıştığınız bölgeyi düzene sokmaya, varsa karmaşayı ortadan kaldırmaya ayırın. Çalışma ortamının derli toplu olması insanın daha net düşünmesini ve daha iyi sonuçlar üretmesini sağlar. Bunu düzenli olarak yaparsanız kısa bir süre sonra verimliliğinizin arttığını fark edersiniz. Ayrıca bu sayede ufak tefek şeyleri sinir içinde aramaya ayırdığınız zaman da azalır.

2. Dekorasyonun, Renklerin Ve Canlı Bitkilerin İş Verimine Katkısı

Ofis dekorasyonu iş verimini etkiler. Mümkünse çevrenizde, masanızda sizi motive eden, görünüşü hoşunuza giden ufak tefek dekoratif eşyalar ve diploma ve ödüller gibi anlamlı kariyer hatıraları bulundurun. Böylece kendinizi daha rahat ve keyifli hissedersiniz. Bu durumu veriminizi arttırabilir.

Renklerin insan psikolojisi üzerinde etkili olduğunu biliyorsunuzdur. Mavi renk insanı sakinleştirir, huzur verir, odaklanmasına yardım eder. Kırmızı, ayrıntılara dikkat etmeyi, titiz davranmayı gerektiren işler için iyi bir seçim olabilir. Bu konuda bilgi edinin ve dekorasyonda size faydası olacak renkleri kullanın.

Bitkiler de insanın odaklanmasına yardımcı olabilir. Washington Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, içine canlı bitkiler koyulmuş penceresiz bir ortamda çalışan işçilerin daha dikkatli ve üretken olduklarını ve daha az stres yaşadıklarını göstermiştir.

3.Günlük Hedeflerinizi Not Alın

Yapmanız gereken her şeyi, her zaman takip etmekte zorlanabilirsiniz, bu yüzden her sabah günün ilk işi olarak o günkü hedeflerinizi yazın ve rahatça görebileceğiniz bir yere koyun. Böylece, gün içinde yoğunluk, yorgunluk, araya başka şeylerin girmesi gibi sebeplerle onları unutma riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

4.Önce Gözünüzü En Çok Korkutan İşi Yapın

Hemen bütün çalışanların “Yapılacaklar” listesinde en az bir tane geri itilen, sonraya bırakılan görev vardır. Çünkü bu işle uğraşma fikri çok berbat görünür. İş yerinde daha verimli olmak istiyorsanız gözünüzü korkutan işi bitirmek için son dakikaları beklemek yerine, en önce onu tamamlayın ki aklınızda yarattığı tehdit ortadan kalksın. Bu sizin üretkenliğinizi arttıracak, çünkü bütün gün stres içinde o işi yapmaktan kaçınamayacağınız zamanı beklemek zorunda kalmayacaksınız.

5.Mümkünse Bazen Bir Haftalığına Çalışma Alanınızı Değiştirin

İş yeriniz buna izin veriyorsa bazen bir hafta boyunca işlerinizi yerel bir park, kütüphane, doğal ışık alan sessiz, sakin bir yer gibi farklı bir ortamda yapın. Sahne değişikliği iş veriminin artmasına yardımcı olabiliyor. Farklı bir ortam insanların yeni fikirler bulmasını veya bir sorun iççin çözüm üretmesini kolaylaştırabiliyor.

6.İşlerinizi Öncelik Açısından Sıralayın Ve Başkalarına Da Yetki Verin

Önce yapmanız gereken en önemli görevlere odaklanmalısınız. Bu yüzden, yapacağınız işlerden hangisinin ne kadar önemli olduğu konusunda düşünün. Yapabiliyorsanız, çok önemli olmayanları başka bir birime veya kişiye devretmek üzerine bir plan yapın. Karşı tarafın bunun için zamanı olduğundan ve yapabileceğinden de emin olmalısınız tabii. Böylece, konumunuza ve firmanıza daha fazla değer katan şeylerle ilgilenmek için daha çok zamanınız olur.

7.Kısa Süreli Molalar Verin

Çevredeki sokaklarda veya iş yerinin bulunduğu binanın etrafında biraz yürümek, bir meslektaşı ziyaret etmek, bir dergi okumak veya yakındaki kafede biraz zaman geçirmek gibi şeyler çalışanların performansında ciddi farklar yaratabilir. Ara vermeden uzun süre çalışmak verimliliği düşürür. İnsanların günde 8 – 10 saatten fazla çalışmaması önerilir, zira insan bedeni ve zihni, bir noktadan sonra, artık bir şey üretemez hale gelir.

8.Çoklu Görevler Yapmaya Çalışmayın

Bir seferde 1’den fazla iş yapmak bütün işlerinizi bitirmenin en iyi yolu gibi görünebilir. Ancak bu tutum genellikle üretkenliğin artmasına değil, zarar görmesine sebep olur. Çoğu zaman giriştiğiniz işlerin hepsini gerektiği şekilde tamamlayamazsınız ve zamanınızı boşa harcamış olursunuz.

9.Müzik Dinleyin

Bir kulaklık takıp en sevdiğiniz şarkıları dinlemek bazı durumlarda verimi arttırabilir. Bunun hangi zamanlarda ve durumlarda uygun olacağına ve işe yarayacağına kendiniz karar verebilirsiniz. Müzik basit bir listeyi daha çabuk ve keyifle hazırlamanızı, sakinleşmenizi, odaklanmanızı, ilham almanızı veya dinlenmenizi sağlayabilir.

10.Egzersiz Yapın

Fiziksel egzersizler zihnin performansını da etkiler. Ayrıca odaklanma becerisini arttırır. Daha keskin düşünmek ve iş ortamında daha üretken olmak istiyorsanız güne egzersiz yaparak başlayın. Molalar sırasında basit hareketler yapmak da işe yarar.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız