Çocuk Güvenliği: İlaçlar Çocukların Erişemeyeceği Yerlerde Saklanmalı

Damla İnsan Kaynakları
Çocuk Güvenliği: İlaçlar Çocukların Erişemeyeceği Yerlerde Saklanmalı

Sağlık sorunlarını tedavi etmek, vücutta yeterli miktarda bulunmayan maddelere takviye yapmak, kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olmak gibi işlevleri olan ilaçlar, yanlış ve bilinçsizce kullanıldıklarında zararlı olabilirler. Ebeveynlerin evde çocuk güvenliği için önlemler alırken bu konuyu da göz önünde bulundurmaları önemlidir. İlaçları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklamak gibi tedbirler küçüklerin yanlışlıkla ilaç yutup sıkıntılı durumlara düşmesini önler. Ebeveynlerinin veya bakıcılarının dikkatsiz bir zamanında ilaç alıp acil servise getirilen çocuklar sağlık personelinin yabancısı olduğu bir durum değildir.

Bu konuda alınabilecek başlıca önlemlerden biri reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, vitaminler, damlalar ve pomatlar da dahil olmak üzere her türlü ilacın çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde olmasını sağlamaktır. Evinizde dolaşmalı ve ilaçlarla vitaminleri saklamak için en uygun yerin neresi olduğunu tespit etmelisiniz. Çocuğunuzun tırmanabiliyor olabilir, yüksek yerlere ulaşmanın bir yolunu bulacak yaşta ve kapasitede olabilir. Bu durumda, ilaçları saklamak için en iyi yer kilitli dolaplardır.

İlaçları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklamak dışında alabileceğiniz başka tedbirler de vardır:

*Çocuğunuza, yaşına uygun bir dille, ilacın ne demek olduğunu ve hangi durumlarda kullanılması gerektiğini anlatın.

*Boş ilaç şişelerini oyuncak olarak kullanmasına izin vermeyin.

*İlaçları şeker gibi veya tadı şekere benzeyen şeyler gibi tanıtmayın.

*Dönen bir kilitleme kapağı olan ilaçları tam gerektiği gibi kapattığınızdan emin olun. Güvenlik kapakları işe yarar ama yine de bazı çocukların bunları açabileceğini unutmayın.

*İlaç ve vitaminleri her bir kullanımdan sonra güvenli bir yere koyun. Kısa bir süre sonra tekrar kullanacak olsanız bile onları hiçbir zaman ortalıkta veya çocuğunuzun ulaşabileceği bir yerde bırakmayın.  Çocuğunuz hasta ise ve ilaç veriyorsanız onun ilaçları için de aynı şeye dikkat edin.

*Düzenli ilaç kullanan, çantasında veya cebinizde ilaç bulunan misafirleriniz olabilir. Onları ilaçlarını kolayca ulaşılacak bir yerde veya görünecek şekilde bırakmamalarını isteyin.

Çocuğum yanlışlıkla ilaç içerse ne yapmalıyım?

Çocuğunuzun evdeki ilaçlara ulaşamaması için aklınıza gelen bütün önlemleri alsanız bile bazen kazalar olabilir. Böyle bir durum olduğunda onu hiç zaman kaybetmeden acil servise götürün. Bu sırada ne kadar telaşlı ve korkmuş olsanız da ilaçla ilgili her şeyi yanınıza alın: Paketi, kutusu, prospektüsü, yere dağılmış parçaları, reçetesi vs.

Çocuğunuzu kusturmak, panzehir etkisi yapacağını umarak yoğurt yedirmek gibi şeylerle zaman kaybetmeyin. Bu tedbirlerin işe yarayacağından emin olamazsınız.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız