Pandemi Sürecinde Bakıcı Seçimi

Damla İnsan Kaynakları
Pandemi Sürecinde Bakıcı Seçimi

Koronavirüs yüzünden ülkemiz de, dünyanın diğer ülkeleri de zor bir süreçten geçiyor. Mutant virüs tehlikesinin çocukları da etkilemeye başladığı bu zamanlarda ailelerin ve bakıcıların sorumlulukları da arttı. Aşağıda pandemi sürecinde bakıcı seçimi hakkındaki sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Bakıcı Sektörü Covid-19 Pandemisinden Nasıl Etkilendi?

Pandemi sırasında bakıcı talebinde artış görüldü ve aileler bakıcı seçerken yeni kriterler belirlemeye, daha titiz davranmaya başladılar. Bu süreçte firmalar adaylardan kimlik fotokopisi, sabıka kaydı gibi belgeleri sunmanın yanı sıra korona testi de yaptırmalarını da istiyor.

Pandemi şartları gündüzlü bakıcı talebinin büyük oranda azalmasına, buna karşılık yatılı bakıcı talebinin artmasına yol açtı.

Aileler pandemi sürecinde bakıcı seçimi yaparken izin şartlarında da bazı değişiklikler yapmak istiyorlar. Bakıcının her hafta sonu izne çıkmak yerine bu hakkını ay sonunda toplu olarak kullanması veya kullanmadığı günler için izin parası alması tercih ediliyor. Toplu taşıma araçlarına inip binmek riskli olduğundan izin için gidip gelirken özel araç veya taksi kullanılması isteniyor. Elemanlar bu gibi talepleri çoğunlukla olumlu karşıladıklarından bu konuda fazla sorun yaşanmıyor.

Pandemi sürecinde bakıcı ücretleri bir miktar artmış bulunuyor.

Kaçak Bakıcı Ajansları Mağduriyete Yol Açabilir

İllegal zeminde hizmet veren kaçak ajanslar ailelere çeşitli sıkıntılar yaşatabiliyorlar.  İnternet ortamında reklam vererek dikkat çeken, yasalar çerçevesinde çalışmayan ve çoğu zaman reel görüşmeler için bir açık adresi olmayan bu tür firmalar ailelerin mağdur olmasına yol açabiliyor.

Kaçak ajansların çoğu, yasak olmasına rağmen, iş arayan bakıcı adaylarından da ücret alıyorlar. Yasal bir ajans bunu yaptığı takdirde İşkur’a şikayet edilebiliyor ve kanunlar gereği ceza ödemesi gerekiyor.

Yasalara uygun şekilde çalışmayan firmalarla anlaşan aileler bir sorun çıktığında çoğu zaman görüşecek bir muhatap bulamıyor veya baştan savma cevaplarla oyalanıyorlar. Mağduriyetlerinden ötürü İşkur’a şikayetçi olmaları halinde de yaklaşık 19 bin TL ceza ödemek durumunda kalıyorlar.

Yasal bir bakıcı ajansı ile kayıt dışı çalışan kaçak bir bakıcı ajansını ayırt edebilmek için firmanın bir vergi levhası, Çalışma Bakanlığına bağlı olarak hizmet veriyorsa özel istihdam bürosu izin belgesi ile üstünde açık adresinin bulunduğu bir kartvizite sahip olmasına dikkat etmek gerekiyor. Ailelerin bu belgeleri gösterebilen firmalarla bağlantı kurması tavsiye ediliyor.

Sonuç olarak ailelerin mağdur olmamak için bakıcı ajansı seçerken titiz davranmaları; firmanın detaylı, açık bir adresi olmasına dikkat etmeleri, Çalışma Bakanlığına bağlı olarak hizmet verdiğinden ve İşkur’a aracılık yaptığından emin olmaları gerekiyor. Firmanın web sitesinde veya sosyal medya hesabında izin belgesinin numarasını vermiş olması da ayırt edici detaylar arasında yer alıyor.

Eleman seçimi konusunda karar verdikten sonra sözleşme imzalamak ve fatura istemek de ihmal edilmemeli.

Bakıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bakıcı konusunda doğru seçimi yapabilmek için adayların deneyimli, işini seven, pozitif kişiler olmasına dikkat etmek gerekir. Çocuk bakacak kişilerin enerjik olması önemlidir ve anne olmuş olmaları artı puan olarak değerlendirilebilir. Ayrıca bakıcının bütün evrakları kontrol edilmeli; ikametgah, sabıka kaydı ve kimlik fotokopisi mutlaka görülmelidir.

Referanslı bakıcı adaylarını tercih eden ailelerin gösterilen referanslarla görüşmesi önemlidir. Görüşülen adayın daha önce çalıştığı yerlerde nasıl bir performans gösterdiği, bakımını üstlendiği çocukla nasıl bir iletişimi olduğu, çocuğun gelişimine katkıda bulunup bulunmadığı ve aileye bu konuda bilgi verip vermediği gibi konular araştırılmalıdır. Bakıcının çalıştığı süreyi ve aldığı ücreti öğrenmek yeterli değildir. İşini nasıl yaptığı, gününü nasıl geçirdiği de öğrenilmelidir.

Sıklıkla bakıcı değiştirmek çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaptığından bakıcı seçerken dikkatli ve titiz davranmak, işi aceleye getirmemek gerekir.  Piyasadaki yasal ve prestij sahibi firmalar olası problemleri minimuma indirmek için ailelerin beklentilerini detaylı bir şekilde öğrenir ve onları bu beklentileri karşılaması en muhtemel olan adaylarla tanıştırma yoluna giderler. Bu tutum aileyle bakıcı arasında sorun yaşanması ihtimalini azaltır.

Yabancı Bakıcılar Sıklıkla Aranıyor

Özellikle Filipinli bakıcılar ana dilleri düzeyinde İngilizce konuşabildikleri ve öğretme becerisine de sahip oldukları için çocuklarının küçük yaşlarda bu dile alışmaya başlamasını isteyen ailelerden yoğun bir ilgi görüyorlar. İngilizce altyapısı olan fakat pratik yapmadığı için bildiklerini unutan birçok ebeveyn İngilizce bilen bakıcı adaylarından bu açıdan da fayda sağlıyor.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız