Bir Yönetici Olarak Saygı Kazanmak İçin Neler Yapmalısınız?

Damla İnsan Kaynakları
Bir Yönetici Olarak Saygı Kazanmak İçin Neler Yapmalısınız?

İşvereninizin size bazı yetkiler vermiş olması belirli bir otoriteniz olmasını sağlar ama iyi bir lider ve yönetici olmak için bu tek başına yeterli değildir. Başında bulunduğunuz ekibin saygısını sadece onların yöneticisi olduğunuz için sağlayamazsınız. Bir yönetici olarak saygı kazanmak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir.

Bir Yönetici Olarak Saygı Kazanmanın Yolları

Takıma Uyum Sağlayın

Ekip üyelerinin size uyum sağlaması gerekir elbette ama siz de onlara uyum sağlamak için çaba göstermelisiniz. Kişisel fikir ve yöntemlerinizi direkt olarak dayatırsanız bir dirençle karşılaşabilir, ekip çalışmasından umduğunuz verimi alamayabilirsiniz. Bu yüzden, yeni bir yöntem uygulatmayı düşünüyorsanız, önce çalışanların daha önceki iş yapma biçimini öğrenmeniz tavsiye edilir. Daha sonra düşündüğünüz yöntemleri sürece dahil edebilirsiniz.

Mümkün Olduğu Kadar Şeffaf Olun

Yeni bir yönetici fikirleri, yaklaşımı ve yöntemleri bilinmediği için takım üyelerinde doğal olarak kuşku ve endişe uyandırabilir. Onları kendi kendilerine çıkarım yapmaya bırakmak yerine, hedeflerinizi ve yöntemlerinizi mümkün olduğu kadar açık bir şekilde belli edin.

Firmanız çalışanları kaygılandıran bir geçiş döneminde olsa bile bunu yapın. Bir sorun çıktığında başvuracakları ilk kişi olmaya çalışın. Problemlere çözüm bulma konusunda ciddi ve istekli olduğunuzu gösterin.

Görünüm, Konuşma ve Davranışlarınıza Özen Gösterin

Uyumlu, temiz ve ortama uygun giyinmek, açık ve düzgün bir ifadeyle konuşmak, görgü kurallarına uymak ve başkalarına saygılı davranmak iş dünyasında saygı görmek için önemlidir.

İşinizde İyi Olduğunuzu Gösterin

İşini iyi yapan biri değilseniz insanlar size saygılı davransalar bile bu pozisyonunuzdan kaynaklanan göstermelik bir tutum olur. Bir yönetici olarak saygı kazanmak için kişinin yaptığı işte iyi olması gerekir. Fakat mesleki yeterliliğin yanında bu yeterliliği ortaya koymanızı sağlayacak iletişim becerilerine de sahip olmalısınız.

Davranışlarınızla Örnek Olun

Çevrenizdekilerin örnek alacağı davranışlar sergileyin. Başkalarına ilham veren, motive eden, onların yapabileceklerinin farkına varmasını sağlayan yöneticiler her yerde saygı görür.

Övgülerin ve Yergilerin Nerede Yapılacağını Bilin

Bir çalışanı veya ekibi takdir edecekseniz bunu çevrede başkaları varken de yapabilirsiniz. Ancak, performans sorunları ile ilgili konuşmaları muhatabınızla baş başa yapın. Beklenmedik bir durum gelişse bile buna özen gösterin.

Çalışanlarınızla İlgilenin

Çalışanlarınızı yakından takip edin, onlarla ilgilendiğinizi gösterin ve işlerini iyi bir şekilde yapmaları için gereken kaynağa sahip olduklarından emin olun.

Geri Bildirim Almak İçin Adım Atın

Çalışanlara herhangi bir tavsiye, geri bildirim veya problem için kapınızın daima açık olduğunu söylemek iyi niyetli bir yaklaşım olabilir ama genellikle verimli sonuç vermez. Bunun yerine çalışanlarınızla yüz yüze görüşmek için zaman ayırın.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız