Korona Refakatçisi

Damla İnsan Kaynakları
Korona Refakatçisi

Bugünlerde internet ortamında Covid refakatçisi tarzında ilanlara sıklıkla rastlanıyor. Corona virüs yüzünden evde veya hastanede tedavi olması ve bakım görmesi gereken hastaların sayısının artması sağlık personelinin zorda kalmasına sebep oluyor. Bu yüzden belli durumlardaki hastalar için (70 yaşından büyük olanlar, bakıma muhtaç hastalar, özel gereksinimleri olan kişiler, demanslı hastalar, çocuklar hastalar vb.) saat ücretiyle korona refakatçisi tutulması yoluna gidiliyor. İnsan kaynakları firmaları aracılığıyla bulunan refakatçiler değişken günlük ücretler karşılığında bu işi yapıyorlar. Refakatçi adayları sosyal medya üzerinden ilanlar da veriyorlar. Bu ilanlara bakıldığında günlük ücretin 500 – 800 TL arasında değiştiği görülüyor.

Korona refakatçisi olabileceklerini söyleyen kişiler arasında referanslı hasta bakıcılar da yer alıyor. Bu kişiler bakımını üstlendikleri hastaların yemek ve ilaç gibi ihtiyaçlarını karşılıyor, kişisel bakımlarıyla ilgileniyorlar. Ayrıca gerekli durumlarda hastanın doktoruyla iletişime geçiyor ve yakınlarına bunu rapor ediyorlar. Baktıkları hasta iyileştikten sonra kendi evlerinde 14 gün süreyle karantinaya giriyor, bir hastalık belirtisi hissettikleri takdirde koronavirüs testi yaptırıyorlar. Kişisel karantina bittiğinde de, hastalığa yakalanmış olmazlarsa yeni bir hastaya bakım vermeye başlıyorlar.

İnsan kaynakları firmaları refakatçi olarak çalışan adayları için pandemi yüzünden oluşan yeni şartlara göre düzenlemeler yapıyorlar. Corona refakatçisi olarak hizmet verenler diğer hastalara yönlendirilmiyor. Normal hastalara bakım verenler de korona hastalarına gönderilmiyor.

Hastanelerde çalışan hemşireler, hasta bakıcılar ve sağlık memurları özverili bir şekilde çalışıyor, covid hastalarının tıbbi bakımını yapıyorlar. Ancak kişisel ihtiyaçlar için hastanın yanında bir yakınının da bulunması gerekebiliyor. Bazı hasta yakınları riski göze almak istemiyorlar, bazıları ise risk grubunda yer alıyor. Özel refakatçiler bu gibi durumlar için tercih ediliyor. Refakatçiler kendilerini korumak için özel kıyafetler giymek, maske ve siperlik takmak gibi önlemler alıyorlar.

Daha önceleri hastalığı kapma tehlikesi yüzünden çocuk hastalar dışında özel refakatçi için izin verilmiyordur. Ancak vakaların ve ağır hasta sayısının artması hastanelerin, sağlık personelinin ve yoğun bakım servislerinin yükünü artırdığından Sağlık Bakanlığı özellikle belli bir yaşın üstünde ve bakıma muhtaç durumda olan hastalar için refakatçi izni vermiş bulunuyor.

İçinde bulunduğumuz zamanlarda Damla İnsan Kaynakları gibi şirketlere korona refakatçisi arayan hasta yakınlarından çok sayıda telefon geliyor. Diğer hastalar için de refakatçi aranmakla beraber, korona hastaları için daha yoğun bir talep oluştuğu görülüyor.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız