Çocuğa Öksürük Şurubu Verirken Dikkat!

Damla İnsan Kaynakları
Çocuğa Öksürük Şurubu Verirken Dikkat!

Çocuğunuz öksürdüğü zaman ne yaparsınız? Hemen daha önce kullandığınız ve işe yaradığına inandığınız veya bir yakınınızın tavsiye ettiği bir öksürük şurubunu kullanmaya başlıyorsanız hata yapıyor olabilirsiniz. Duruma göre bir doktora başvurmak ya da ortada dramatik bir durum yoksa öncelikle bazı bitkisel karışımlar vererek geçmesini beklemek daha doğru bir yaklaşım. Soğuk algınlığından kaynaklanan öksürük sorunu bazen birkaç günde kendiliğinden ortadan kalkabiliyor. Fakat çocuk 1 haftadan uzun süredir öksürüyorsa, öksürükleri giderek artıyorsa, bunun yanı sıra nefeste hırıltı veya hışıltı, yüksek ateş, göğüs ağrısı, öksürürken ağızdan kan gelmesi, yüzün kızarması veya morarması gibi belirtiler görülüyorsa zaman kaybetmeden uzman bir doktorun kapısını çalmak gerekiyor. Bazı durumlarda çocuğa öksürük şurubu yerine zencefil – bal karışımı, ıhlamur, kış çayı tarzı karışımlar vererek de öksürüğünün kesilmesini sağlayabilirsiniz. Fakat özellikle küçük çocuklar söz konusu olduğunda bunu doktora danışarak yapmak daha iyi olur. Böylece çocuğunuzun yaşına, bünyesine, alerji vb. özel durumlarına uygun, doğru bir karışım hazırladığınızdan emin olursunuz.

Katkısız, organik bal ve zencefil karışımının soğuk algınlığına iyi geldiği kanıtlanmış bir gerçektir. Balın kalitesi önemlidir, çünkü bu karışımın işe yaramasının temel sebebi saf balın içeriğindeki antioksidan maddelerdir. Rendelenmiş zencefil ve balla hazırladığınız macun kıvamındaki karışım 1 yaşından büyük çocuklara öksürük şurubu niyetine verilebilir. 1 yaş altındaki çocuklara bal verilmesi doğru değildir.

Çocuklarda inatçı öksürük nöbetleri alerjiyle ilgili de olabilir. 2 – 3 haftayı aşkın zamandır devam eden, tekrarlayan, hırıltılı öksürükler; ayrıca burun tıkanıklığı, hapşırık ve kaşıntı sorunları da varsa, büyük ihtimalle alerjiktir. Kreşe giden çocuklarda görülen uzun süreli öksürük sorununun sebebi peş peşe gelen soğuk algınlığı vakaları da olabilir.

Çocuklarda öksürük şurubu kullanımı, bilinçsiz bir şekilde yaptığı takdirde, işe yaramak bir yana, zarar bile verebilir. Çocuğunuz öksürüyorsa önce onu dikkatle gözlemelisiniz. Bir hastalık değil, hastalık belirtisi olan öksürük bazen basit, biraz dikkatli davranıldığı takdirde kısa süre içinde kendiliğinden geçecek olan bir soğuk algınlığından kaynaklanır. Bu durumda çocuğun istirahat etmesini sağlamak, ağzının ve burnunun kurumasını önleyecek basit tedbirler almak, daha fazla sıvı tüketmesini sağlamak gibi tedbirler yeterli olacaktır. Hemen etkileri çoğunlukla yetişkinler üzerinde yapılan deneylerle tespit edilen ve yan etkileri de olabilecek bir öksürük şurubu vermek gerekmez. Basit soğuk algınlığı vakalarıyla çoğu zaman kendiniz baş edebilirsiniz. Başvurduğunuz çareler işe yaramıyorsa, çocuğunuzun durumu giderek kötüleşiyorsa, yukarıda söz ettiğimiz belirtiler söz konusuysa zaten bir doktora gitmeniz ve tedaviyi doktorun tavsiye ettiği şekilde yapmanız gerekir.

Öksürük İçin Doğal Bir Tarif

Malzemeler:

1 çay kaşığı taze zencefil rendesi

Süzme çiçek balı (Doğallığından emin olun)

3 – 4 tutam ıhlamur

Limon dilimleri

3 su bardağı sıcak su

Uygulama:

Ihlamur yapraklarını bir demliğin içine koyun. Sonra birkaç dilim de limon ekleyin. Sıcak suyu ve zencefili de ilave edip karıştırın ve 5 dakika kadar demlenmeye bırakın. Çayı koyduğunuz fincana tatlandırmak için süzme çiçek balı ekleyin. Bu doğal öksürük ilacı tarifine bağışıklık sistemini güçlendirmesi için tarçın da ekleyebilirsiniz. Büyük çocuklar bu karışımdan 1 fincan içebilirler. Küçük çocuklara ise günde 2 -3 kere yarım fincan verilebilir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız