Çocuk Felci Nedir?

Damla İnsan Kaynakları

Tıptaki ismi poliomyelit olan çocuk felcinin son yıllarda geçmişte olduğu kadar sık gündeme gelmediğini fark etmişsinizdir. Bunun nedeni düzenli aşılama ve kimi antibiyotik uygulamaları sonucu çocuk felci ortaya çıkaran virüsün zayıflatılması ve hastalığın artık çocuklarda eskisi kadar sık görülmemesidir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 yılı Mayıs ayının ilk haftasında yayınladığı rapora göre çocuk felcinin görülme sıklığı başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere tekrar yükselişe geçmiştir. Bu durum çocuk sağlığı üzerinde ciddi bir tehdit oluşturan bu hastalığın tekrar ayrıntılarıyla irdelenmesini gerekli kılmıştır.

Özellikle yaz ve yazı takip eden sonbaharda görülen çocuk felcinin meydana gelme sebebi henüz insan vücudunun tam olarak doğal bağışıklık geliştiremediği bir virüstür. Geçmiş çağlarda bu mevsimlerde çocuk-yetişkin ayrımı olmaksızın her yaş grubunda rastlanabilen bu hastalık tıbbın gelişmesi, tanı koyma teknolojilerinin ilerlemesi ve yaygın çocuk felci aşısı uygulamasına geçilmesiyle daha çok 5 yaşından küçük çocuklarda görülmeye başlamıştır. Çocuk felci adını da bu sebeple alan hastalığın özellikle gerekli hijyen koşullarının sağlanamadığı ve aşılama uygulaması yapılmayan bölgelerde daha büyük çocuklara ve yetişkin bireylere bulaşması da mümkündür.

Çocuk felci belirtileri arasında bulunan yüksek ateş ve baş ağrısı aynı yaş grubundaki çocukların geçirdiği çiçek, kızamık gibi çocuk hastalıkları ile karıştırılmasına neden olabilmektedir. Bu hastalığın ayırt edici belirtisi ile normalde çocuklarda yaygın olmayan acı verici bir sırt ağrısıdır. Hastalığın ilerlemesi halinde bu ağrı yayılarak omuriliğe yayılır ve iltihap oluşumuna neden olur.

Çocuk felci başlangıçta kısmi felce benzer, hatta daha hafif belirtiler gösterse de zamanında aşılama ya da tedavi olmadığında ömür boyu kalıcı olacak bir omurilik zedelenmesine neden olabilir. Kimi vakalarda hijyen koşullarının sağlanması sonucu en fazla bir ay içinde kasların eski haline döndüğüne rastlanmıştır, ancak bu durum oldukça nadir görülür. Bu nedenle hastalık kesinlikle hafife alınıp riske edilmemeli, mutlaka bir doktora ya da halk sağlığı merkezine başvurulmalıdır. Aşılama; çocuk felcinden korunmanın en güvenli aracıdır. Hastalıktan korunmak için çocukların ilk olarak 6. aylarını doldurmadan, 2. olarak ilk aşılamadan yaklaşık 8 hafta sonra, 3. olarak bir önceki aşıdan 6 ay sonra ve 5 ve 15 yaşlarındayken birer kez daha olmak üzere toplam 5 kez aşılanmaları gerekmektedir. Ağızdan yapılan çocuk felci aşısı acısız olup pek çok halk sağlığı merkezinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız