Çocuklarda Diş Fırçalama Alışkanlığı

Damla İnsan Kaynakları

Okul öncesi ve ilkokul çağındaki pek çok çocuk diş fırçalamayı sıkıcı bulur ve imkanı olduğu ölçüde bundan kaçınmaya çalışır. Ancak bu durum kesinlikle çocukların suçu olmadığı gibi cezalandırılması gereken bir davranış biçimi de değildir. Çocuklar yaşları gereği kendiliklerinden diş fırçalama alışkanlığı edinemezler. Üstelik küçük yaşlarda hijyen, sağlık ve estetik ve dış görünüş gibi diş fırçalamakla doğrudan alakalı olan durumları anlamakta zorluk çekebilirler. Bu nedenle çocuklara diş fırçalamayı sevdirmek ebeveynlere düşen bir görevdir.

Diş fırçalamanın çocuğunuzda siz etrafta olmadığınız ya da bizzat başında durmadığınız zamanlarda da uygulayacağı bir alışkanlık haline gelmesi için bunu eğlenceli bir eylem olarak görmesi uygundur. Ancak diş fırçalamayı tamamen bir oyun gibi yansıttığınızda özellikle küçük çocuklar eğlenme havasında olmadıkları ya da üzgün oldukları zamanlarda diş fırçalamak istemeyebilirler. Çocuğunuzun dişlerini kendi kendine fırçalamayı öğrendikten sonra bunu günlük rutinin bir parçası haline getirmesi gerekmektedir. Bu nedenle mümkün olan en erken yaştan itibaren çocukla birlikte ayna karşısında diş fırçalama alıştırmaları yapmak daha sonraki dönemlere yönelik faydalı bir pratik olacaktır.  Çocukların erken yaşlardan itibaren sevdikleri, beğendikleri ve eğlenceli buldukları diş fırçaları kullanmaları diş fırçalama eğitimi üzerinde son derece kolaylaştırıcı bir etki yapacaktır.

Çocuğunuzun kendi seçtiği sevimli diş fırçasıyla ona diş fırçalamayı öğretmek sandığınızdan da basit olacağı gibi yalnız kaldığında da diş fırçalamayı hatırlamasını sağlayacaktır. Ancak çocuk diş fırçaları arasından seçim yapılırken dikkatli olmakta yarar vardır. Bu fırçaların özellikle düşük fiyatlı olanlarının önemli bir kısmı yalnızca normal fırçalara göre daha küçük boyutlarda üretilirler ve çocuklara sempatik gelecek renklerde üretilirler, ancak bu durum sağlıklı ve çocukların kullanımına uygun oldukları anlamına gelmemektedir. Bu sebeple çocuğunuz için diş fırçası seçerken görünüşün yanında fırçanın yapısına, markasına ve hijyenik özelliklerine de dikkat etmelisiniz.

Banyolarda bulunan aynalar çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılırken kullanılabilecek en önemli araçlardandır. Kendilerini ve bedenlerini yeni yeni tanımaya başlayan gelişme çağındaki çocuklar çoğu zaman kendilerini aynada görmekten keyif alırlar. Üstelik dişlerini ayna karşısında fırçalayan çocuk ağzının tüm bölümlerini yeterince temizleyip temizlemediğini de kendiliğinden kontrol edebilir. Okul öncesi çağda dişlerini fırçalarken sizin de onunla birlikte fırçalamanız çocuğunuzu bu önemli alışkanlığı edinmek konusunda motive edici olacaktır.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız