Çocuklarda Diş Sağlığı

Damla İnsan Kaynakları

Bir bebek 6-8 aylık olduğunda süt dişleri sürmeye başlar, 2.5-3 yaşına geldiğinde bunların sayısı 20’yi bulur. Süt dişlerinin işlevi bir yandan çocuğun beslenmesinin, konuşmasının görünümünün düzgün olmasını sağlamak; diğer yandan kalıcı dişler için zemin hazırlamak ve sürerken onlara rehberlik yapmaktır. Süt dişleri çocuklarda diş sağlığı açısından oldukça önemlidir; kısa süreli dişler oldukları için onlara önem vermemek ciddi bir hata olur. İçeriklerinde daimi dişlere göre daha çok organik madde bulunduğu için çürümeye daha yatkın olan bu dişlerin erken kaybedilmesi çocuğun çene yapısının ve diş diziminin bozulmasına sebep olur. Ayrıca çocuk gıdaları rahatça çiğneyememeye başlar, bu da beslenmesini ve gelişimini olumsuz etkiler. Bu yüzden, yerlerini kalıcı dişler alana kadar süt dişlerinin sağlıklı olmasına dikkat etmek ve çürüyen süt dişlerini tedavi ettirmek gerekir.

Çocuklarda ağız ve diş sağlığı çocuğun hayatının seyrini etkileyebilecek derecede önemli bir konudur. Diş çürükleri erken dönemde sıcağa-soğuğa karşı hassasiyet ve hafif ağrı gibi belirtiler verirler fakat küçük bir çocuk bu belirtileri değerlendirip yorumlayamaz, açıklayamaz. Çürük iyice ilerleyip ağrılar dayanılmaz hale geldiğindeyse dişin kurtarılması için geç kalınmış olabilir. Ailelerin bu konuda dikkatli olmaları ve çocuğun bütün süt dişleri ağzında belirince bir diş doktoruna gitmeleri iyi olur.

Çürüğü tamamen engelleyecek bir aşı veya ilaç mevcut olmasa da birtakım koruyucu diş hekimliği uygulamaları sayesinde ilerlemesi önlenebilmektedir. Ve bir diş çürüğünün tedavisine ne kadar erken başlanırsa iyi bir sonuç alma ihtimali o kadar yüksek olur. Anne babalardan gelen şikayetlere bakıldığında çocuklarda diş sağlığı bakımından en önemli eksikliklerden birinin çocukların diş fırçalaması olduğu görülmektedir.

Çocuğunuza bu alışkanlığı erken yaşta kazandırmak için elinizden geleni yapmalısınız. 3 yaşın altındaki çocukların diş macununun tadından hoşlanıp yutması söz konusu olabilir, bu yüzden bu yaşın altındaki çocuklara diş macunu kullandırmak pek tavsiye edilmez. Fakat fırçalama alışkanlığı kazandırılabilir. Çocuklar için naylon kıllardan üretilmiş, yumuşak, çocuğun ağız yapısına ve büyüklüğüne uygun fırçaları tercih etmek gerekir.

Çocuğunuzla beraber diş fırçalayarak, ona cazip bir görünümü olan birkaç tane diş fırçası alıp o anki fırçalama için içlerinden birini seçmesini bir oyun haline getirerek onu teşvik edebilirsiniz.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız