İnternet Bağımlılığı Riskine Karşı Ekransız Aile Aktiviteleri

Damla İnsan Kaynakları
İnternet Bağımlılığı Riskine Karşı Ekransız Aile Aktiviteleri

Bir araştırmaya göre ABD’de yaşayan gençler günün yaklaşık dokuz saatini dijital cihazlar kullanarak geçiriyorlar. 8 – 12 yaş arasındaki çocukların ekran başında geçirdiği süre de günlük 6 saati buluyor. Ülkemizdeki çocukların ve gençlerin durumunun farklı olduğunu sanır mısınız? Belki siz çocuğunuzu bu açıdan kontrol altında tutabiliyorsunuzdur. Fakat eminiz ki çevrenizde “Çocuğum bilgisayarın / televizyonun başından ayrılmıyor, telefonunu elinden bırakmıyor.” diye yakınan ebeveynler vardır.

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuza okul hayatında başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu teknolojik olanakları sağlamayı istersiniz elbette. Bununla beraber, onun dengeli bir yaşam sürdürmesini ve insanı geliştiren, sağlıklı çevrimdışı etkinliklerin değerini takdir etmesini de istersiniz.

Bu zamanlarda, çocukların dijital ortamdan tamamen uzak olması istenmez ve beklenmez. Ama internet ve sosyal medya kullanımının orta düzeyde olmasına da dikkat etmek gerekir. Çocuğunuzun bu konuda aşırıya kaçmasını, internet bağımlısı olmasını istemiyorsanız dijital cihazların başında zaman geçirmek dışındaki etkinlikleri de teşvik etmeli, bunların da tadını çıkarmasını sağlamalısınız.

Orta düzeyde medya kullanımını teşvik etmek çocuğunuza sağlıklı gelişim için gerekli olan etkileşimler ve deneyimler için daha fazla olanak sağlar. Fakat aşırı internet kullanımı ona ciddi zararlar verebilir. Hareketsiz uzun saatlerden dolayı obezite riskinin artmasına yol açar. Parlak ekranlar ve sürekli zihinsel uyarılma, gereğince dinlenmesine ve kaliteli bir uyku uyumasına engel olur. Dijital cihazlar mükemmel bir eğitim içeriği sunabilir, fakat sabit, boş eğlence alternatifleri ve mesajlaşma yüzünden dikkati dağılır. Bunlar, internette gereğinden fazla zaman geçirmenin çocuğunuza verebileceği zararlardan sadece bir kısmıdır.

Aşağıda internet bağımlılığına karşı ekransız aile aktiviteleri arayanların işine yarayacak tavsiyeler bulacaksınız. Bunları çeşitlendirebilir, hayal gücünüzü kullanarak farklı fikirler üretebilirsiniz. Bu konuya önem vermenizi kesinlikle tavsiye ederiz.

Kapalı Alan Etkinlikleri

1.Müzik Yapın

Çocuğunuzun bir enstrüman çalmasını veya şarkı söylemesini teşvik edin. Onu, kendini müzik aracılığıyla ifade etmenin zevkiyle tanıştırın.

2.El Sanatlarıyla İlgilenin

Evde belli bir sanat veya zanaatla ilgili malzemeler bulundurun. Hayvan figürleri, perde süsleri, dekoratif aksesuarlar hazırlayın, mobilyaları veya giyim eşyalarını ellerinizle yenileyin, takılar yapın.

3.Masa Oyunları Oynayın

Bazı akşamları beraberce bir film izlemek yerine Monopoly tarzı oyunlar oynayarak geçirin.

4.Bir Tiyatro Oyunu Hazırlayın

Kendi yapımınızı yaratın. Her aile üyesinin rol alacağı bir senaryo yazın ve bunu sergilemek için ortam hazırlayın. Bir kukla gösterisi planlayın.

5.Yemek Pişirin

Akşam yemeği için hep beraber çalışın. Küçük çocuklar bile meyveleri yıkamak veya salata için yeşillikleri parçalamak gibi işleri yapabilirler.

Açık Alan Etkinlikleri

1.Yürüyüşe Çıkın

Akşam yemeklerinden sonra mahallede biraz dolaşmayı bir alışkanlık haline getirin. Yürümek, çocuğunuzun özel bir donanıma ihtiyaç duymadan, her yerde yapabileceği yumuşak, basit ve etkili bir egzersizdir.

2.Bir Bahçe Hazırlayın

Evinizin bahçesi varsa orada ailecek çalışın. Çiçekler ve bitkiler ekin, sulama yapın. Bahçeniz yoksa bunu balkonda veya evin uygun bir köşesinde yapabilir veya birkaç saksı ve toprak alıp bir şeyler yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.

3.Frizbi Oynayın

Bir frizbi, dolaşmayı eğlenceli hale getirir. Daha fazla çeşitlilik için hulahop veya atlama ipi basit malzemeler de alabilirsiniz.

4.Suyla Oynayın

Suyun tadını çıkarmanın tek yolu bir havuza sahip olmak değildir. Bahçede, balkonda, sokağınızın bir köşesinde suyla oynamak ve eğlenmek için neler yapabileceğinizi düşünün.

5.Kamp Yapın

Evinizin yakınındaki bir parkta, piknik alanında veya sahilde çadır kurun veya basit bir çardak hazırlayın. Bir şeyler yiyip için, bu sırada hikayeler, fıkralar anlatın, oyunlar oynayın.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız