İş ararken nelere dikkat edilmeli?

Damla İnsan Kaynakları


İşsiz olmak, işsiz kalmak insanı sıkıntıya sokan şeyler; fakat iş arama sürecinde doğru şeyler yaparsanız iş bulmanız sandığınız kadar uzun sürmeyebilir. Aşağıda iş ararken dikkat edilmesi gereken noktalar ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Her şeyin bir usulü, bir uygun şekli var; iş aramakda, uygun şekilde yapılırsa daha kısa sürede sonuçlanacaktır.

  1. Sabırsız olmak ve ümitsizliğe kapılmak iş ararken yapabileceğiniz en büyük hatalar arasında yer alıyor. Motivasyonunuz güçlü olursa, kendinize ve şansınıza güvenirseniz olaylar da ona göre akar. Birkaç hafta içinde de iş bulabilirsiniz birkaç ay içinde de, bu süreç boyunca inancınızı kaybetmemeye çalışın. Zaman zaman umutsuzluğa kapılabilirsiniz, içinizden bir ses size talihsiz bir insan olduğunuzu ve iş bulamayacağınızı söyleyebilir; ona sakın kulak vermeyin.

  2. Belli bir mesleğin eğitimini alıp mezun olduysanız sadece bu alanda başarılı olacağınızı düşünmeyin, böyle düşünmek alanı daraltır. Aldığınız eğitimi, öğrendiğiniz şeyleri kullanmak istersiniz tabii ama herkes bu şansa sahip olmuyor. Kendinizi analiz edin ve öğrendiklerinizden destek alarak yapabileceğiniz başka işleri de belirleyin.

  3. Kısa sürede büyük paralar kazanabileceğinizi ve bunu kolayca yapabileceğinizi iddia eden ilanlarla vakit kaybetmeyin; böyle şeylerin gerçek olması ihtimali yok denecek kadar düşük.

  4. Başvurduğunuz işyerlerinden gelen görüşme davetlerine zamanında ve hazırlanmış olarak gidin; görüşmeye gitmezseniz veya başvurduğunuz pozisyonda çalışmaktan caydıysanız durumu uygun bir ifadeyle ve mümkünse önceden bildirin. Bu konuda yaptığınız bir nezaketsizlik ummadığınız bir şekilde karşınıza çıkabilir.

  5. Pozisyonun gerektirdiği özelliklerin ayrıntılı ve abartısız bir şekilde anlatıldığı iş ilanlarına başvurmayı tercih edin. İlandaki özelliklerin hiçbirine sahip değilseniz veya çok azına sahipseniz o işe başvurmayın tabii ama belirtilen özelliklerin hepsini taşımıyorsanız bu sizi durdurmasın. O ilana sadece yüzde 100 o işe uygun olan kişiler başvurmayacaktır, yakın özelliklere sahip kişiler de başvuracak ve en uygun olanı işe alınacaktır.

  6. İş ararken bir yandan da mülakat teknikleri hakkında bilgi edinin; iş görüşmesi sırasında özelliklerinizi iyi ifade edebilmeniz, karşılaşacağınız sorulara hazır olmanız çok önemli. Belki o iş sizin için en güzel iş, siz de o iş için en ideal adaysınız; ama bunu gösteremezseniz kaybedersiniz. Vücut dili konusunu da araştırın; böylece mülakat sırasında kendine güvensiz, ilgisiz, dikkatsiz biri olduğunuz izlenimini veren vücut hareketlerini yapmazsınız.
BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız