İyi Bir Satış Temsilcisi Olmanın Yolları

Damla İnsan Kaynakları
İyi Bir Satış Temsilcisi Olmanın Yolları

Piyasada hemen her ürünün çeşitli alternatifleri varken, firmalar ve satış elemanları büyük bir rekabet içindeyken insanlara bir şeyi almalarına ikna etmek kolay değildir. Satış temsilciliği dünyanın en zor işlerinde biridir ve her şeyden önce bu konuda doğal bir yeteneğe sahip olmayı gerektirir. Fakat çalışarak, öğrenerek bu yeteneği arttırmak gerekir, böylece daha iyi satış rakamlarına ulaşmak mümkün olur. İşte iyi bir satış temsilcisi olmak için dikkate almanız gereken noktalar:

Çalıştığınız şirket hakkında bilgi edinin. Çalıştığınız şirketin tarihçesi, hedefleri, faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler edinin. Böylece temsil ettiğiniz şirketin misyonuna uygun hareket edebilirsiniz.

Hedef kitleyi tanımak çok önemli. Hedef kitlenizi iyi tanımak başlangıç olarak yapmanız gereken en önemli şeydir. Müşterilerinizi düzenli olarak arayın ya da ziyaret edin; böylece onların nelere ihtiyaç duyduklarını öğrenip o yönde çözümler üretebilir, satın alma alışkanlıklarını tespit edebilirsiniz. Düzenli firma ziyaretleri size daha çok kişiyle iletişim kurma olanağı da sağlar. Böylece iş hacminizin yükselme ihtimali artar ve bağlı olduğunuz firma / marka hakkında olumlu şeyler düşünülür.

*İçinde yer aldığınız sektörü araştırın. Bulunduğunuz sektör büyüyor mu, sektör trendleri nelerdir, rakip firmaların sektördeki konumu nasıldır, sektörün ne gibi ihtiyaçları var; bu konularda da çalışma yapın. Bu donanım başarılı bir satış elemanı olmanıza yardım eder.

*Satacağınız ürün veya hizmeti her yönden inceleyin. Sunduğunuz ürün veya hizmetin özellikleri, faydaları, avantaj ve dezavantajlarını öğrenmek için çalışın. Rakiplerinizin sattığı şeyler hakkında da bilgi edinin. Sattığı ürün / hizmet hakkında mükemmel derecede bilgili olan bir satış temsilcisi doğal olarak daha iyi bir performans gösterir.

*İletişim becerilerinizi güçlendirin. Düzgün konuşmanız, size sorulan sorulara hızlı ve net cevaplar verebilmeniz çok önemli.  Net, anlaşılır, ikna edici, akıcı, kendinden emin, sonuç odaklı konuşmalar satışta son derecede etkilidir. Kendinizi bu konuda geliştirmek için çalışmalar yapın.

*Ne kadar sosyal olursanız o kadar iyi. Hedefiniz daha fazla satış yapmak ve ne kadar çok insan tanırsanız satış yapma olanağınız da o kadar artar. Sosyal olmak sadece potansiyel müşterilere hem direkt olarak, hem de aracılar yoluyla ulaşmanızı sağlar. Zira tanıdığınız kişiler sattığınız ürün veya hizmetle ilgilenmeseler bile sizi ilgilenecek kişilerle tanıştırabilirler.

*İyi bir satış temsilcisinin sahip olması gereken başlıca özellikler şöyle sıralanabilir:

Sempatiklik, cana yakınlık

Düzgün bir diksiyon

İkna kabiliyeti

İyi giyinmek

Genel kültür, insanlarla diyalog kurabilmek için gündemi takip etmek, çeşitli konulardaki son gelişmelerden haberdar olmak

Kendine güven

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız