İyi Bir Takım Lideri Olmanın Püf Noktaları

Damla İnsan Kaynakları

‘Liderlik’ sözcüğü kulağa hoş geliyor değil mi; yetki sahibi olmak, insanlara talimatlar vermek, bir şeyleri yönetmek, sözü dinlenen biri olmak gibi çağrışımlar uyandırıyor. Ama bu pek kolay bir şey değil, hem teknik açıdan başarılı hem de içtenlikle sevilip sayılan bir takım lideri olabilmek için birçok özelliğe sahip olmak gerekiyor örneğin. Ortaya iyi bir ekip ve başarılı bir ekip çalışması çıkabilmesi ekip yöneticisinin kişiliğine, tutumuna, davranışlarına bağlı büyük oranda.

Aşağıda bu konuyla ilgili bazı püf noktalarını bulabilirsiniz: Grubunuzda çalışanlar takdir edilmek ister, tıpkı sizin ekip lideri pozisyonuna gelmeden önce istediğiniz gibi. Ekiptekilere kendilerini göstermeleri için fırsat verin, sorumluluk verin, başarılarıyla gurur duyun ve bunu anlamalarını sağlayın. Ekip arkadaşlarınızın fikirlerini dinleyin. Yeni fikirlere açık olun, onları gözden geçirmeden reddetmeyin. Arkanıza yaslanıp olayları izlemeyin. Nereye gidileceği ve oraya nasıl varılacağı konusunda takımı sürekli bilgilendirin. Bir takım ruhu yaratmak ve bunu canlı tutmak durumundasınız, aksi takdirde başarılı olamazsınız. Konuşmalısınız; siz konuşmazsanız kimse konuşmaz ve birçok şeyin dile getirilmemesi bir alışkanlık halini alır. İyi bir takım lideri sorunların üstünü örtmenin onları ortadan kaldırmayacağını bilir, zor konularda konuşmaktan korkmaz ve zor diyalogları yönetmenin yollarını bulur. Gruptaki hataların, sorunların sorumluluğunu çalışanlara atmak kolaydır ama yanlıştır. Bunların sorumluluğunu üstlenin, iyi bir yönetici kolay olanı değil doğru olanı yapar.

Bir çalışanınızı uyaracağınız zaman bunu başkalarının yanında yapmayın. Çalışanlar kendi başlarına bir iş ortaya koyamıyorlarsa ve onları mikro yönetim yöntemi ile tek tek kontrol etmek gerekiyorsa bunda sizin de hatanız olabilir. Ekip için personel seçerken işi verdikten sonra ardını kovalamanızın gerekmeyeceği kişileri seçmeye çalışın ya da ekip elemanlarını böyle olmaları yolunda teşvik edin. Hatalara karşı toleransınız olsun, en azından belli bir hataya o hatanın hakkı olan tepkiyi verin; fazlasını değil. Herkes hata yapabilir, önemli olan yapılan hatadan ders çıkarmak ve aynı şeyi bir daha yapmamaktır. Bu düşünce tarzını gruptakilere de yansıtın. İyimser olun, en sıkıntılı durumlarda bile kaygınızı denetleyin. Sizin kötümserliğiniz, umutsuzluğunuz ekibin moralini de olumsuz etkiler. Hiçbir ekip üyesinin bir takım arkadaşının arkasından konuşmasına izin vermeyin. Bunu deneyen birini bir kere uyarın, ikincisinde affetmeyin.

İyi bir takım lideri çalışanlarına karşı ilgili olmalı ve bunu onlara göstermelidir. Örneğin grup üyelerinin eş ve çocuklarının isimlerini bilmeli, onların hayatındaki önemli olayları takip etmelisiniz. Çalışma koşulları ve işin sonuçları konusunda tutabileceğiniz sözler verin, verdiğiniz sözleri tutun. İş planlarını, özellikle sizinle çalışanları bağlayacak olanları özenle yapın. Bu konuda tutarlı olun, fikirleri ve planları sıklıkla değişen bir yönetici çalışanları ürkütür, başarılı işler çıkarmalarını engeller. Ciddi bir plan değişikliği yapmak gerektiğinde bunu ekip üyeleriyle açıkça konuşun. Bir takım lideri olarak zamanınız değerlidir elbette ama bunu çalışanlarınıza fazla hissettirmeyin. Toplantı saatlerine uyun, uyamayacağınız zaman önceden haber verin. Aksi takdirde çalışanlarınızı zamanı değerli olmayan kişiler durumuna düşürmüş olursunuz ki bu da onların motivasyonunu düşürür.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız