Masa Başında Çalışanlar İçin Basit Egzersizler

Damla İnsan Kaynakları
Masa Başında Çalışanlar İçin Basit Egzersizler

Gününüzün bir kısmını masa başında çalışarak geçiriyorsanız kas ve iskelet sisteminizi korumak için masa başı egzersizleri yapmalısınız. Bu basit egzersizler düzenli olarak yapıldığında sizi masa başında çalışanların sıklıkla yaşadığı sırt, boyun ve bel ağrılarından, kol ve parmakların uyuşmasından, bilek ağrısından, kamburlaşmaktan ve stresten korur.

Araştırmalara göre meslek hastalıkları yüzde 35 oranında kas – iskelet sistemiyle ilgilidir. Ev veya ofis ortamında bilgisayar karşısında saatler boyunca çalışanlar bu açıdan ciddi sağlık sorunlarının tehdidi altındadırlar. Yaşam kalitesini bozan, endişe veren, çalışma performansını azaltan bu sorunlara maruz kalmamak için alınacak önlemler basittir ve bunları uygulamak fazla zaman almaz.

Kendinizi çalışmaya kaptırıp saatlerce kalkmadan masada oturuyorsanız orta ve uzun vadede bunun zararlarını göreceğinizden emin olabilirsiniz. Çalışma esnasında mutlaka kısa molalar verin. Bu sırada bulunduğunuz yerde küçük turlar atabilir, esneme hareketleri yapabilirsiniz. Bu molalar çalışma verimini arttırmak açısından da faydalıdır.

Göz sağlığını korumak ve göz yorgunluğunu önlemek için mutlaka arada bir bilgisayar ekranına bakmaya ara verin. Gözlerinizi 10  - 15 saniye kapalı tutarak dinlendirin, uzaktaki bir noktaya bakın.

Boyun ağrılarına maruz kalmamak için yapılması gereken masa başı egzersizleri şöyle: Yüzünüzü yavaşça 2 yana çevirin, başınızla daireler çizin, başınızı omuzlarınıza, boynunuza ve ensenize doğru esnetin.

Ellerinizi serbestçe aşağıya doğru bırakıp sallayın, açıp kapatın, bileklerinizle 2 yana doğru daireler çizin. Elleriniz kenetlenmiş haldeyken kollarınızı yukarıya ve ileriye doğru esnetin.

Ayakta durun, ellerinizi arkadan kenetleyin ve yukarıya doğru hareketlerle esnetin. Bu sırt ağrıları için iyi bir egzersizdir.

Ayak bileklerinizi ihmal etmeyin, arada bir dairesel hareketlerle çevirin, aşağı yukarı hareket ettirin.

Bir kolunuzu omuzdan sırta doğru aşağıya salıp diğerini belden yukarıya doğru uzatarak ellerinizi arkanızda birbirine olabildiğince yaklaştırın.

Avuç içlerini birbirine bastırarak ellerinizi aşağıya ve yukarıya doğru hafif bastırarak itin.

Omuzlarınızı aşağı yukarı hareket ettirin, omuzlarınızla öne ve arkaya doğru daireler çizin.

Belinizi öne, geriye ve yanlara doğru esnetin.

El bileğini germek için kolunuzu öne uzatın. Parmaklarınızı yukarıya bakar durumdayken diğer elinizle bu elin parmaklarını kendinize doğru çekip 20 saniye bekleyin, sonra hareketi bırakıp gevşeyin. Bunu her 2 elinizle 5’er kere yapın.

Ellerinizi yumruk yapıp öne uzatın, içe ve dışa doğru daireler çizin. Daireleri bazen kollarınızla, bazen bileklerinizle çizebilirsiniz.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı Bilgilerİş Hayatı / KariyerGenelHizmet Noktalarımız